- Hide menu

- Hide

northamptonbrew_small
NORTHAMPTON BREWERY

type: restaurant and brewery
client: northampton brewery
location: northampton, ma
status: most recent completed 2014

Austin Design has the honor of having completed four distinct architectural projects at the Northampton Brewery, now New England’s oldest operating brewpub. This 100-year-old brick carriage house served as the office for a fuel oil company until it was converted into a brew pub in 1986 by ┬áthe sister and brother team of Janet and Peter Egelston. In 1996, Austin Design expanded the kitchen and moved the beer garden to the roof of the main building. Protected from the elements by taut fabric sails supported by metal armatures, the deck feels open, light-filled, and summery. The new roof deck has been enormously popular since its opening and remains one of the few places in Northampton at which you can dine outside.

In 2004, the owner came back to ADi with the idea of expanding the restaurant’s interior to provide a large room for special events. Instead of taking away from the rooftop space, the new building accentuates the arcing sails behind it with a sweeping roof supported by large curved beams. The overhang of the addition acts as a protective covering on the roof level: another sail among many. Inside, the high, open ceiling and expansive glass create a light and airy enclosure. The windows open onto garden space, providing natural ventilation and embracing the summer breeze. A fireplace lends a cozy mood to the space throughout the other seasons.

In 2007, as part of a comprehensive ‘deep-energy retrofit’ renovation, ADi facilitated the installation of a Limited Use Limited Access (LULA) elevator to provide universal access to the existing mezzanine and roof deck.

Over the winter of 2013-14, the fourth and most ambitious revisioning of the Northampton Brewery was launched. Other than the 2004 sunroom and the second floor dining room, nearly everything was reconfigured, updated, and expanded. The bar was moved and became a free-standing oval with many more seats; the kitchen was gutted and refitted, adding an open service area with pizza and rotisserie ovens; the brewery itself was completely reworked, adding large windows for daylighting, all-new easily-sanitized surfaces, room for a canning line and small tours, and internal viewing from the bar. The rooftop biergarten was expanded once again and a spacious full-service covered bar added.